fbpx

Mina tips för hur man skriver en bra artikel eller blogg-post

Det där med att fylla sin hemsida med värdefullt innehåll är en viktig del för att få den att synas väl i sökmotorer som Google. Så vad behöver man då tänka på när man skriver artiklar och bloggar? Jag har sammanställt en lista på saker som jag fick lära mig på journalistutbildningen och som jag sedan haft som en helig graal under min karriär.

Håll dig till en sak i taget

Den viktigaste regeln är att hålla dig till en sak i din artikel. Om du ska skriva om äppelträdens blomning, se då till att inte glida in på närliggande ämnen, så som hur man plockar äpplen eller för den delen hur päronträdens blomning funkar. Den som sökt upp din artikel för att ta del av din kunskap har en tydlig målsättning att lära sig mer om just en enda sak och ifall någonting annat levereras söker sig folk gärna vidare.

Håll din artikel enkel

Människors uppmärksamhetsspann är kort och det måste vi förhålla oss till. Man har helt enkelt inte tid att sätta i sig en roman på 5000 ord när man söker kunskap på internet. Håll din text kort och koncis och lägg inte in för mycket “blaj blaj”. Gå rakt på sak.

Använd rubrik och ingress rätt

Olika delar av en artikel har olika arbeten att utföra. Börjar vi ovanifrån så har rubriken som jobb att locka till läsning. Här ska du sälja artikeln. När vi kommer till ingressen så är dess jobb att på en till tre meningar lyfta fram det viktigaste i artikeln. Vi börjar alltså inte med “det var en gång en kille från Rosengård” när vi ska berätta att Zlatan precis köpt in sig i Hammarby.

Mellanrubriker är ett bra sätt att guida läsaren
Oavsett hur koncisa och rakt på vi är i våra texter så har mellanrubriken ett väldigt stort värde i att guida läsaren genom texten. Det är också ett viktigt verktyg för att hjälpa Google att tolka innehållet. Ge dina läsare ett stöd genom att kort berätta vad de kommer att få ta del av i stycket/styckena som följer.

Knyt samman säcken i slutet

För att se till att dina läsare verkligen ska komma ihåg den viktigaste essänsen i artikeln så är det alltid bra att återknyta till den i slutet. Vad är det nu jag fått lära mig i den här artikeln? Vad var det som var viktigt? Varför läste jag den överhuvudtaget?

 

Vill du ha hjälp med att skriva artiklar? Klicka här.