fbpx

Hur snabba hemsidor påverkar SEO och Ranking på Google

Att en hemsidas snabbhet är viktigt för att kunna rankas bra på Google är sedan länge välkänt i digitala marknadsföringskretsar. Och ny snabb teknik till trots blir den rankande faktorn bara viktigare och viktigare. Jag tänkte ägna några rader åt att lyfta lite på locket och bidra med matnyttigt om snabba hemsidor.

Vad menas med en snabb sida?

Låt oss börja med en första viktig definition. Vad menar man egentligen med snabbhet? Jo en sidas snabbhet är hur snabbt innehållet laddas från det att besökaren nått sidan. Det vill säga när alla script har körts, när typsnitten är synliga och när bilderna ritats klart. Det finns en hel del faktorer som påverkar detta så klart, så som hur snabbt nätverket är och vad hemsidan ligger på för server och så vidare.

Page Speed Insights för kimliedholm.se - du befinner dig just nu på en riktigt snabb hemsida

Här kan du se ett litet utklipp från verktyget Page Speed Insights som mäter hemsidors snabbhet. 

Kolla din egen sida med Page Speed Insights

Varför är snabbhet viktigt?

Egentligen är det ganska enkelt. Människan är en otålig varelse, framförallt på senare år. Enligt en studie som Microsoft genomfört ligger genomsnittsmänniskans uppmärksamhetsspann just nu på åtta sekunder. Är inte hemsidan ordentligt laddad på den tiden löper du stor risk för att besökaren helt enkelt tröttnar och surfar vidare. 

Varför spelar detta roll för SEO och Google?

Google vill så mycket som möjligt leverera bra innehåll till sina användare som möjligt och om en hemsida inte lyckas leverera något material för att den är för långsam så blir sökmotorn inte särskilt glad. Hela poängen faller då, kan man säga. Därför är just en sidas snabbhet en av de viktigaste faktorerna som avgör hur du rankar i sökningarna.

Du kan läsa mer om prestandans betydelse för Google här.

Några enkla tips på vad du bör tänka på

  1. Se till att minimera bildstorlekar så mycket du kan. JPEG och PNG är bra filformat. Ett enkelt och kraftfullt verktyg som kan användas är tinyjpg.com.
  2. Använd webbläsarens cache-minne så att den inte behöver ladda ner allt varje gång en besökare återvänder till din sida. Det finns massvis med olika bra verktyg för detta.
  3. Se till att hålla koden så lätt som möjligt. Stäng av plugins som inte används och fundera både en och två gånger innan du trycker in för mycket “häftiga saker” på sidan. Gör det helt enkelt lätt för webbläsaren att läsa av sidan. Text och bild är enkelt, en massa fräcka animationer är inte lika enkelt.

 

Klicka här för att kontakta mig ifall du vill veta mer om hur jag kan hjälpa till med din optimering